Std 10 English Paper solution 2023
SSC ENGLISH PAPER SOLUTION 2023
25 March 2023
==============================
SECTION: A
1. When was the Palakkad District Public Library started?
Ans. The Palakkad District Library was started in September 2013.
2. What is unique about the library members?
Ans. One-third of the thousand members of the library are women.
3. What are the activities of Arun's team? Ans. Arun's team cleans lakes, beaches and zoos, plant trees, educates people through street plays and also makes environment-friendly paper bags.
4. Which organization did Arun found at the age of 17?
Ans. Arun founded an NGO called Environmentalist Foundation of India at the age of 17.
5. Why did Roger Bacon write about black powder in code language?
Ans. Roger Bacon wrote about black powder in a code language because he considered it a very dangerous substance.
6. Who are said to be the pioneers of pyrotechnics?
Ans. The Chinese are said to be the pioneers of pyrotechnics.
7. Shukracharya restored to life .... . (Complete the sentence meaningfully)
Ans. Shukracharya restored to life many asurs who were killed in the battles against the devs.
8. Was Shukracharya a great saint and teacher? Why?
Ans. Yes, Shukracharya was a great saint and teacher because he knew the mantra or magic formula for bringing dead people back to life.
9. Where was the woman's name written?
Ans. The woman's name was written inside the cover of the book.
10. How did Blandford find her address?
Ans. Blandford found her address in a New York telephone directory.
=================
SECTION: B
16. What is the young person leaving for?
Ans. The young person is leaving to overcome all challenges in life and fight his battles.
17. What does the poet request his mother?
Ans. The poet requests his mother to wish him luck.
18. Give meaning of word 'foe'.
Ans. enemy
19. How are the horns of blackbuck?
Ans. The horns of blackbuck are spiral.
20. The females have long, sharp horns. Say True or False.
Ans. False
21. What is special/distinct about the horns of a blackbuck?
Ans. The distinctive horns of a blackbuck are ringed with 1 to 4 spiral turns and they can be as long as 28 inches.
22. The upper body of the male is……. and ……….and……..
(complete the statement)
Ans. The upper body of the male is black and the belly and eye rings are white.
23. The blackbuck can run 80 kmph. - True or False
Ans. True
24. Whom should we contact for this class?
Ans. We should contact Neha Joshi for this class.
25. Which type of vocal music can we learn in this class?
Ans. We can learn classical and semi classical vocal music in this class.
26. I can learn …………… Indian dance form in this class. (Fill in the blank)
Ans. I can learn Kathak Indian dance form in this class.
27. Where is Kala Kendra situated?
Ans. Kala Kendra is situated at B-101,Shree Apartment, Ram Mandir Road, Palanpur.
28. What is this dialogue about?
Ans. This dialogue is about a job interview for a teacher.
29. For which post is the interview taken?
Ans. The interview is taken for the post of a teacher.
30. What is the qualification of Khush?
Ans. Khush is an MA BEd with English as the main subject.
31. Why does Khush want to be a teacher?
Ans. Khush wants to be a teacher because it is a noble profession and he likes to work with innocent children.
SECTION: C
32. Tirth always goes to school.
Ans. (b) Describing frequency of action
33. Two frogs fell into the well.
Ans. (c) Describing the past event
34. The Saptesvar temple near the Sabarmati River is an ancient Shiv temple.
Ans. (c) Describing and specifying location
35. Hirva: When will you celebrate the victory? Sharv: ………………………… (specifying time)
Ans. (C) We will celebrate in the evening.
36. Heer: ……………………… (exchanging pleasantries)
Shopkeeper: Yes, what can I do for you?
Ans. (B) Excuse me. Can you please help me?
37. Charmi: Where are you sitting?
Yash: ………………….. (specifying location)
Ans. (C) I am sitting near a man with a long beard.
38. Mohanlal is old ………………… (indicating contrast)
Ans. Mohanlal is old but he is strong.
39. Rinku knows …………….. (talking about alternatives)
Ans. Rinku knows neither dancing nor singing.
40. …………. milk do you drink? (asking about the quantity)
Ans. How much milk do you drink?
41. (married, mines, crossing)
Dashrath Manjhi ran away from his home at a young age and worked at 'Dhanbad coal ………… He returned to his village, took up the work and …….. Falguni Devi. While ……… Gehlour hills to bring him lunch, Falguni slipped and injured herself.
Ans. Dashrath Manjhi ran away from his home at a young age and worked at 'Dhanbad coal mines. He returned to his village, took up the work and married Falguni Devi. While crossing Gehlour hills to bring him lunch, Falguni slipped and injured herself.
42. antique
Ans. ancient
43. peace
Ans. quiet
44. enemy
Ans. foe